CZYM SĄ DROŻDŻE WINIARSKIE ?
Drożdże WINIARSKIE ( ich nazwa pochodzi od rzeczownika "WINIARSTWO" )
to specjalny gatunek drożdży wyodrębniony z całej wielkiej rodziny , do której
należą także drożdże piekarskie . Jednakże , aby otrzymać wspaniałe wino o określonym
smaku i aromacie , a przy tym nie obawiać się , że może ono zawierać ALKOHOL METYLOWY ,
należy użyć specjalnie hodowanych odmian drożdży winiarskich . Są to następujące odmiany :
- MALAGA 1 - do win białych i czerwonych
- TOKAY 22 - do win białych
- SHERRY - do win ciężkich
- BURGUND 38 - do win czerwonych
- UNIWERSALNE - do win wieloowocowych
- JOHANNISBERG M/35 - do miodów pitnych
Są one efektem kilkusetletniej pracy winiarzy w najstarszych ośrodkach winiarstwa
w Europie . Dziś hodowlą tych drożdży zajmują się wyspecjalizowane firmy , takie jak właśnie
P.J.ZAMOJSCY