Odp. 1 . Tak . Aby zamówić mniej niż 10 op. drożdży , nie należy korzystać z formularza w menu "ZAMÓWIENIE", lecz wysłać zwykły tekstowy email - albo po prostu skorzystać z formularza kontaktowego w menu "NAPISZ ZE STRONY". W zamówieniu należy podać szczegóły zamówienia - rodzaj artykułu , ilość i konieczne dane do wysyłki . Powrót |
Odp. 2 . Nie stawiamy żadnych minimalnych wymagań co do kwoty zamówienia . Można zamówić nawet jedną torebkę drożdży - patrz odpowiedź na pytanie nr 1 . Powrót |
Odp. 3 . Droga paczki do Klienta trwa 2-3 dni robocze od momentu wysłania . Planowany termin wysłania paczki podajemy wysyłając email z kalkulacją kosztów zamówienia . Wysyłamy paczkę najpóźniej w 2 dniu od potwierdzenia zamówienia . Czyli od wysłania zamówienia do otrzymania paczki powinno upłynąć max. 5 dni roboczych . Powrót |
Odp. 4 . Gwarantujemy zachowanie żywotności drożdży przez minimum 1 rok od daty produkcji. Powrót |
Odp. 5 . Są to drożdże w postaci stałej , suchej . Nośnikiem jest czysty susz owocowy . Powrót |
Odp. 6 . Na opakowaniu drożdży jest podany dokładny opis postępowania . Powrót |
Odp. 7 . W temperaturze 25-28 st.C matka drożdżowa powinna zacząć fermentację w ciągu 48 godzin ( gdy jest chłodniej , może to trwać nieco dłużej ) , co objawia się najpierw pojedynczymi pęcherzykami gazu odrywającymi się od dna ( przy delikatnym poruszaniu butelką , widoczne pod światło ) , a potem burzeniem się cieczy , pianą na wierzchu ( niekoniecznie ) , podpłynięciem suszu do góry i licznymi pęcherzykami gazu w całej objętości . Powrót |
Odp. 8 . Dla zapewnienia sobie komfortu pracy najlepiej zaopatrzyć się w drożdże winiarskie minimum tydzień przed przygotowaniem owoców . Ponieważ warunki cieplne mogą być niesprzyjające , matkę drożdżową najlepiej nastawić 3-5 dni przed przystąpieniem do wyrobu wina . Na pewno nic jej się nie stanie , jeśli nawet będzie musiała kilka dni dłużej poczekać na owoce ( patrz następne pytanie ) ; unikniemy w ten sposób sytuacji , gdy owoce już czekają , a matka drożdżowa niegotowa . Powrót |
Odp. 9 . W temperaturze 25-28 st.C matka drożdżowa powinna zacząć fermentację w ciągu 48 godzin ( gdy jest chłodniej , może to trwać nieco dłużej ) , co objawia się najpierw pojedynczymi maleńkimi pęcherzykami gazu odrywającymi się od dna i podążającymi szybko w górę ( przy delikatnym poruszaniu butelką pęcherzyki są widoczne najlepiej pod światło ) , a potem burzeniem się cieczy , pianą na wierzchu ( niekoniecznie ) , podpłynięciem suszu do góry i licznymi pęcherzykami gazu w całej objętości płynu . Można przetrzymać matkę drożdżową w tym stanie nawet ok. 2 tygodnie , w razie ustania objawów fermentacji dodając szczyptę cukru i parę kryształków pożywki i zapewniając cały czas temperaturę 25-28 st. C . Powrót |
Odp. 10 . Dokładny sposób postępowania podany jest na odwrocie opakowania drożdży . Najważniejsze to zapewnić korzystną temperaturę ( patrz następne pytanie ) i zachować czystość naczyń , z których korzystamy . Trzeba przygotować czystą szklaną butelkę 0,3 l ( lub nieco wiekszą ) , tj. umyć , a następnie wygotować . Uwaga - butelkę umieszczamy w garnku z zimną wodą , w pozycji poziomej , na złożonej w kilkoro czystej ściereczce , a następnie podgrzewamy do wrzenia i utrzymujemy w tych warunkach kilka minut . Po tym czasie odlewamy wrzątek z garnka , wyjmujemy butelkę i opróżniamy z pozostałej wody . Zatykamy ją niezbyt mocno watą , aby pozostała czysta do momentu wykorzystania . Powrót |
Odp. 11 . Wypraktykowany sposób to umieszczenie butelki na tylnej części lodówki lub zamrażarki , gdzie w sposób ciągły odprowadzane jest ciepło z urządzenia . Należy tylko zwrócić uwagę na zabezpieczenie stabilnego położenia butelki . Powrót |
Odp. 12 . Drożdże tzw. "miodowe" po fermentacji wstępnej mają zdolność prowadzenia dalszej fermentacji w obniżonej temperaturze i przy podwyższonej zawartości cukru . Pierwsze jest niezbędne podczas tzw. dojrzewania miodu , które trwa dość długo i powinno przebiegać właśnie w takiej temperaturze . Drugie jest niezbędne z powodu istoty samego napoju - miody są słodsze niż wina i drożdże muszą sobie dać radę w tym środowisku jak najdłużej .
Jeśli w danym momencie są trudności z nabyciem takich drożdży , można użyć drożdży TOKAY .
Powrót |