NAJCZĘŚCIEJ ZADAWANE PYTANIA :


1. Czy możliwe jest zamówienie pojedynczych torebek drożdży i pożywki ( np. 1 , 2 sztuki ) ?
2. Jaka jest minimalna kwota zamówienia ?
3. Jak długo idzie paczka ?
4. W jaki sposób elementy szklane zostają wysłane? Jakie jest zabezpieczenie, żeby się nie stłukły podczas podróży?
5. Jaka jest różnica między alkoholomierzem a wskaźnikiem zawartości alkoholu w winie ?
6. Czy korki do butli oferowane w sprzedaży mają otwory na rurkę fermentacyjną?
7. Czy prowadzona jest sprzedaż butli ( balonów ) na wino ?
8. Jaki jest okres gwarantowanej przydatności drożdży winiarskich firmy P.J.Zamojscy ?
9. Czy oferowane drożdże to produkt płynny , czy stały ?
10. Czy na opakowaniu drożdży jest instrukcja ich użycia ?
11. Jakie są objawy prawidłowej pracy drożdży w matce drożdżowej ( w butelce ) ?
12. Na ile dni wcześniej przed przygotowaniem owoców na wino należy zaopatrzyć się w drożdże i nastawić matkę drożdżową ?
13. Czasami trudno jest zgrać w czasie przygotowanie owoców i matki drożdżowej . Jak długo można przetrzymać sporządzoną i "pracującą" matkę drożdżową w dobrym stanie ?
14. Co trzeba zrobić , aby prawidłowo przygotować matkę drożdżową ?
15. Jak najłatwiej zapewnić wysoką temperaturę matce drożdżowej , gdy w domu jest za chłodno ? ?
16. Chcę zrobić miód pitny . Dlaczego powinienem użyć specjalnych drożdży do miodów , a nie drożdży do win ? Co zrobić , jeśli nie uda mi się nigdzie znaleźć drożdży do miodów ?


ODPOWIEDZI :


Odp. 1 . Tak . Aby zamówić mniej niż 10 op. drożdży , nie należy korzystać z formularza w menu "ZAMÓWIENIE", lecz wysłać zwykły tekstowy email - albo po prostu skorzystać z formularza kontaktowego w menu "NAPISZ ZE STRONY". W zamówieniu należy podać szczegóły zamówienia - rodzaj artykułu , ilość i konieczne dane do wysyłki . Powrót
Odp. 2 . Nie stawiamy żadnych minimalnych wymagań co do kwoty zamówienia . Można zamówić nawet jedną torebkę drożdży - patrz odpowiedź na pytanie nr 1 . Powrót
Odp. 3 . Droga paczki do Klienta trwa 2-3 dni robocze od momentu wysłania . Planowany termin wysłania paczki podajemy wysyłając email z kalkulacją kosztów zamówienia . Wysyłamy paczkę najpóźniej w 2 dniu od potwierdzenia zamówienia . Czyli od wysłania zamówienia do otrzymania paczki powinno upłynąć max. 5 dni roboczych . Powrót
Odp. 4 . Jeśli zamówiono także artykuły szklane , wysyłamy je w odpowiednim kartonie , unieruchomione w pudełku i zabezpieczone wypełniaczem w ten sposób , aby nie groziło im stłuczenie nawet przy upadku paczki . Powrót
Odp. 5 . W naszej ofercie przedstawionej na stronie internetowej są dwa przyrządy do mierzenia zawartości alkoholu : pierwszy to wskaźnik zawartości alkoholu w winie ( in. winomierz , cukromierz ) , który nie wskazuje bezpośrednio procentowej zawartości alkoholu , lecz uzyskać ją można po odczytaniu wskazania i odpowiednich przeliczeniach według załączonej instrukcji . Drugi przyrząd to alkoholomierz - wskazujący bezpośrednio procentową zawartość alkoholu w roztworach wodnych nie zawierających cukru i innych domieszek wpływających na gęstość roztworu - a więc nie w winach , lecz np. w wódkach niesłodkich i innych roztworach wodnych alkoholu . Powrót
Odp. 6 . Korki mają fabrycznie wykonane otwory na rurkę . Powrót
Odp. 7 . Nie sprzedajemy butli , tylko niewielkie co do wymiarów akcesoria winiarskie . Powrót
Odp. 8 . Gwarantujemy zachowanie żywotności drożdży przez minimum 1 rok od daty produkcji. Powrót
Odp. 9 . Są to drożdże w postaci stałej , suchej . Nośnikiem jest czysty susz owocowy . Powrót
Odp. 10 . Na opakowaniu drożdży jest podany dokładny opis postępowania . Powrót
Odp. 11 . W temperaturze 25-28 st.C matka drożdżowa powinna zacząć fermentację w ciągu 48 godzin ( gdy jest chłodniej , może to trwać nieco dłużej ) , co objawia się najpierw pojedynczymi pęcherzykami gazu odrywającymi się od dna ( przy delikatnym poruszaniu butelką , widoczne pod światło ) , a potem burzeniem się cieczy , pianą na wierzchu ( niekoniecznie ) , podpłynięciem suszu do góry i licznymi pęcherzykami gazu w całej objętości . Powrót
Odp. 12 . Dla zapewnienia sobie komfortu pracy najlepiej zaopatrzyć się w drożdże winiarskie minimum tydzień przed przygotowaniem owoców . Ponieważ warunki cieplne mogą być niesprzyjające , matkę drożdżową najlepiej nastawić 3-5 dni przed przystąpieniem do wyrobu wina . Na pewno nic jej się nie stanie , jeśli nawet będzie musiała kilka dni dłużej poczekać na owoce ( patrz następne pytanie ) ; unikniemy w ten sposób sytuacji , gdy owoce już czekają , a matka drożdżowa niegotowa . Powrót
Odp. 13 . W temperaturze 25-28 st.C matka drożdżowa powinna zacząć fermentację w ciągu 48 godzin ( gdy jest chłodniej , może to trwać nieco dłużej ) , co objawia się najpierw pojedynczymi maleńkimi pęcherzykami gazu odrywającymi się od dna i podążającymi szybko w górę ( przy delikatnym poruszaniu butelką pęcherzyki są widoczne najlepiej pod światło ) , a potem burzeniem się cieczy , pianą na wierzchu ( niekoniecznie ) , podpłynięciem suszu do góry i licznymi pęcherzykami gazu w całej objętości płynu . Można przetrzymać matkę drożdżową w tym stanie nawet ok. 2 tygodnie , w razie ustania objawów fermentacji dodając szczyptę cukru i parę kryształków pożywki i zapewniając cały czas temperaturę 25-28 st. C . Powrót
Odp. 14 . Dokładny sposób postępowania podany jest na odwrocie opakowania drożdży . Najważniejsze to zapewnić korzystną temperaturę ( patrz następne pytanie ) i zachować czystość naczyń , z których korzystamy . Trzeba przygotować czystą szklaną butelkę 0,3 l ( lub nieco wiekszą ) , tj. umyć , a następnie wygotować . Uwaga - butelkę umieszczamy w garnku z zimną wodą , w pozycji poziomej , na złożonej w kilkoro czystej ściereczce , a następnie podgrzewamy do wrzenia i utrzymujemy w tych warunkach kilka minut . Po tym czasie odlewamy wrzątek z garnka , wyjmujemy butelkę i opróżniamy z pozostałej wody . Zatykamy ją niezbyt mocno watą , aby pozostała czysta do momentu wykorzystania . Powrót
Odp. 15 . Wypraktykowany sposób to umieszczenie butelki na tylnej części lodówki lub zamrażarki , gdzie w sposób ciągły odprowadzane jest ciepło z urządzenia . Należy tylko zwrócić uwagę na zabezpieczenie stabilnego położenia butelki . Powrót
Odp. 16 . Drożdże tzw. "miodowe" po fermentacji wstępnej mają zdolność prowadzenia dalszej fermentacji w obniżonej temperaturze i przy podwyższonej zawartości cukru . Pierwsze jest niezbędne podczas tzw. dojrzewania miodu , które trwa dość długo i powinno przebiegać właśnie w takiej temperaturze . Drugie jest niezbędne z powodu istoty samego napoju - miody są słodsze niż wina i drożdże muszą sobie dać radę w tym środowisku jak najdłużej . Jeśli w danym momencie są trudności z nabyciem takich drożdży , można użyć drożdży TOKAY . Powrót

Do strony głównej