MIODY PITNE
MIÓD PITNY - KROK PO KROKU :
Istnieją dwa sposoby postępowania przy wyrobie miodu pitnego:
- "na zimno" - bez gotowania brzeczki miodowej (gorszy przebieg fermentacji , gorsza jakość i trwałość miodu pitnego)
- "na gorąco" - brzeczkę przed fermentacją gotuje się czyli warzy (fermentacja przebiega bardziej prawidłowo i szybciej, smak
uzyskanego miodu jest o wiele lepszy - jest to tzw. miód sycony)
Czynności przy wyrobie miodów syconych :
a) przygotowanie brzeczki miodowej
b) gotowanie (warzenie) i doprawianie brzeczki
c) fermentacja brzeczki
d) dojrzewanie i doprawianie młodego miodu pitnego .
Przygotowanie brzeczki :
Na 10 l brzeczki bierze się 2,5 - 3 l miodu , wlewa do naczynia miedzianego pobielanego lub stalowego nierdzewnego
(o pojemności 20 l) dodając 5-6 l wody i podgrzewa do ok. 50 °C i starannie miesza.
Następnie brzeczkę zakwasza się dodając 30 - 50 g kwasku cytrynowego rozpuszczonego w małej ilości ciepłej wody. Brzeczkę
uzupełnia się do objętości 10 l.
Warzenie i doprawianie brzeczki :
Brzeczkę ostrożnie i powoli ogrzewamy (łatwo kipi - dlatego naczynie może być napełnione tylko do połowy). Wytwarzającą
się w czasie gotowania pianę należy zbierać za pomocą płaskiej dziurkowanej łyżki aluminiowej. Po pewnym czasie gdy ilość
piany na powierzchni gotującej się cieczy będzie niewielka, należy zmniejszyć płomień i gotować bardzo spokojnie jeszcze
30 min.
Fermentacja brzeczki :
Brzeczkę należy ostudzić do temperatury pokojowej, dopełnić do objętości 10 l przegotowaną wodą. Dodać 3-5 g pożywki
dla drożdży winiarskich (dodawanie pożywki jest konieczne).
Brzeczkę przelać do gąsiora, dodać uprzednio przygotowaną "matkę drożdżową" , po czym postępować jak przy fermentacji wina.
Dojrzewanie młodego miodu :
Dobrze fermentują miody niezbyt gęste (czwómiak). Dojrzewają szybko i po 6 - 8 miesiącach od czasu zakończenia fermentacji
nadają się do spożycia. Dojrzewanie trójniaka trwa nieco dłużej (1 - 1,5 roku).
Przy wyrobie miodów trójniaka i czwórniaka , aby obniżyć koszty miodu pitnego , można część miodu zastąpić cukrem (nawet l/2
przepisowej ilości) biorąc pod uwagę, że:
1 l miodu = 1,4 kg miodu = ok. 1 kg cukru .
SKŁAD BRZECZKI ( NA 10 L ) :
Miód czwórniak :
1. Miód pszczeli - 2,5 l
2. Woda - 7,5 l
3. Kwas cytrynowy - 35 g
4. Pożywka dla drożdży - 4,5 g
5. Drożdże do miodów - 1 op
Miód trójniak :
1. Miód pszczeli - 3,3 l
2. Woda - 6,7 l
3. Kwas cytrynowy - 40 g
4. Pożywka dla drożdży - 4,5 g
5. Drożdże do miodów - 1 op
Jeżeli chcesz wiedzieć o wiele więcej , kliknij tutaj ,
a znajdziesz sie na wspaniałej stronie poświęconej winu !
ŻYCZYMY SMACZNEGO !
BRACIA PIOTR I JAN ZAMOJSCY