MIODY PITNE



Miodek to jest to ...

MIÓD PITNY - KROK PO KROKU :

Istnieją dwa sposoby postępowania przy wyrobie miodu pitnego:
- "na zimno" - bez gotowania brzeczki miodowej (gorszy przebieg fermentacji , gorsza jakość i trwałość miodu pitnego)
- "na gorąco" - brzeczkę przed fermentacją gotuje się czyli warzy (fermentacja przebiega bardziej prawidłowo i szybciej, smak uzyskanego miodu jest o wiele lepszy - jest to tzw. miód sycony)

Czynności przy wyrobie miodów syconych :

a) przygotowanie brzeczki miodowej
b) gotowanie (warzenie) i doprawianie brzeczki
c) fermentacja brzeczki
d) dojrzewanie i doprawianie młodego miodu pitnego .

Przygotowanie brzeczki :
Na 10 l brzeczki bierze się 2,5 - 3 l miodu , wlewa do naczynia miedzianego pobielanego lub stalowego nierdzewnego (o pojemności 20 l) dodając 5-6 l wody i podgrzewa do ok. 50 °C i starannie miesza. Następnie brzeczkę zakwasza się dodając 30 - 50 g kwasku cytrynowego rozpuszczonego w małej ilości ciepłej wody. Brzeczkę uzupełnia się do objętości 10 l.

Warzenie i doprawianie brzeczki :
Brzeczkę ostrożnie i powoli ogrzewamy (łatwo kipi - dlatego naczynie może być napełnione tylko do połowy). Wytwarzającą się w czasie gotowania pianę należy zbierać za pomocą płaskiej dziurkowanej łyżki aluminiowej. Po pewnym czasie gdy ilość piany na powierzchni gotującej się cieczy będzie niewielka, należy zmniejszyć płomień i gotować bardzo spokojnie jeszcze 30 min.

Fermentacja brzeczki :
Brzeczkę należy ostudzić do temperatury pokojowej, dopełnić do objętości 10 l przegotowaną wodą. Dodać 3-5 g pożywki dla drożdży winiarskich (dodawanie pożywki jest konieczne). Brzeczkę przelać do gąsiora, dodać uprzednio przygotowaną "matkę drożdżową" , po czym postępować jak przy fermentacji wina.

Dojrzewanie młodego miodu :
Dobrze fermentują miody niezbyt gęste (czwómiak). Dojrzewają szybko i po 6 - 8 miesiącach od czasu zakończenia fermentacji nadają się do spożycia. Dojrzewanie trójniaka trwa nieco dłużej (1 - 1,5 roku). Przy wyrobie miodów trójniaka i czwórniaka , aby obniżyć koszty miodu pitnego , można część miodu zastąpić cukrem (nawet l/2 przepisowej ilości) biorąc pod uwagę, że: 1 l miodu = 1,4 kg miodu = ok. 1 kg cukru .

SKŁAD BRZECZKI ( NA 10 L ) :

Miód czwórniak :

1. Miód pszczeli - 2,5 l
2. Woda - 7,5 l
3. Kwas cytrynowy - 35 g
4. Pożywka dla drożdży - 4,5 g
5. Drożdże do miodów - 1 op

Miód trójniak :

1. Miód pszczeli - 3,3 l
2. Woda - 6,7 l
3. Kwas cytrynowy - 40 g
4. Pożywka dla drożdży - 4,5 g
5. Drożdże do miodów - 1 op


Jeżeli chcesz wiedzieć o wiele więcej , kliknij tutaj , a znajdziesz sie na wspaniałej stronie poświęconej winu !

ŻYCZYMY SMACZNEGO !
BRACIA PIOTR I JAN ZAMOJSCY

Wstecz

Do strony głównej