WINO Z ŻYTA
a)WINO Z ŻYTA :
Drożdże TOKAY oraz pożywka dla drożdży winiarskich
Żyto - 2 kg
Woda - 8 litrów
Cukier - 2 do 3 kg
Kwasek cytrynowy - 30 g(3 dag)
Śliwki
suszone lub rodzynki - 1/2 kg
Ziarna zalać wodą , wypłukać , usunąć zanieczyszczenia ,
wsypać do gąsiora , dodać suszone śliwki lub rodzynki , kwasek cytrynowy , wodę przegotowaną z
cukrem , pożywkę , a po ochłodzeniu zaczyn drożdżowy ( przepis na zaczyn na opakowaniu
drożdży winiarskich ) .
b)WINO Z RYŻU ( przepis zapożyczony z pewnej świetnej strony winiarskiej - zajrzyj tam !!!) :
Drożdże TOKAY oraz pożywka dla drożdży winiarskich
Zalej 5l wrzącej wody 2kg ryżu, 1,5kg cukru, 50g kwasku cytrynowego i co najmniej 20dkg rozdrobnionych rodzynek. Po ostygnięciu umieść uzyskaną mieszaninę w baniaku i dodaj zaczyn drożdży oraz pożywkę. Po 3-4 dniach fermentacji dodaj 1kg cukru rozpuszczony w 1l wody. Po około 2 tygodniach fermentacji oddziel ryż od cieczy, ryż odrzuć, ciecz przelej z powrotem do baniaka i pozwól jej dokończyć fermentację, uzupełniając objętość cieczy do 10l.
Zamiast kwasku można dodać odpowiednią ilość soku z cytryn.
W przypadku całkowitego odfermentowania cukru otrzymuje się smakowite, wytrawne wino o zawartości około 15% alkoholu.
Jeżeli chcesz wiedzieć o wiele więcej , kliknij tutaj ,
a znajdziesz sie na wspaniałej stronie poświęconej winu !
ŻYCZYMY SMACZNEGO !
BRACIA PIOTR I JAN ZAMOJSCY